maandag 20 mei 2013

Geertruidenberg Vestingdagen 18 t/m 20 mei 2013

Met dank aan Dies voor deze bijdrage:

De Compagnie van Brederode had dit weekend het genoegen om op bezoek te zijn bij de Bergse Batterij in Geertruidenberg.
Op zaterdag de 18de hebben we alles opgebouwd, we stonden weer naast de Compagnie van Voorne of was het de Huurlingen van Voorne.
Met een beetje gepuzzel paste iedereen in de L vorm die onze voorzitter in gedachte had.
Een prachtig landsknecht tent  van 5 bij 5 meter die dwars over het pad stond vormde het einde van het kamp. Omdat we op de wallen stonden en niet zoals vele groepen op het veld, stonden we goed beschut tegen de wind en konden we met onze buskruit wapens naar beneden vuren.
Ons kanon Pauline stond op de wallen haar ladingen naar beneden te vuren bij gestaan door 3 kruitschutters met een koele friend, haakbus en lont slot geweer.
Een paar Duitse schutters gaven tegen vuur met hun kanon maar waren vergeten dat de luchtdruk uit een kanon groot en breed zijn en daarbij hebben ze hun tent wat verkleint en een mooie zwarte kruit veeg gecreƫerd op hun tent.
Zaterdag avond was er een buffet waar we aan mee deden, gelukkig had de kamp wacht nog broodjes hamburger en broodjes  knakworsten die vele soldaten toch effe nuttigen omdat ze nog honger hadden.
Zondag was er een landing met roeiboten waarbij alle kanonnen en schutters moesten vuren.
De compagnie deed hier aan mee met al hun kruit wapens die ze tot beschikking had.
Helaas was de Bergse Batterij te laat met hun eigen paarden kanon en moest die door het wachtende publiek worden gesjouwd, wat een aantal levensgevaarlijk situaties opleverde, zelfs de burgemeesters van de ander vesting steden moesten het op een lopen zetten.
Nadat het kanon op ze plek stond en doordat ze te laat waren en iedereen moest opschuiven werd de situatie er niet beter op, we besloten om na elkaar te schieten tussen ons kanon en die van de buren was 1,5 m ruimte en daar moesten ook nog 2 schutters staan met geweer..
Er bleek ook geen centrale vuur kapitein te zijn namens de organisatie dus toen de boten bijna aan land was, begon de Compagnie als eerste te vuren omdat onze artilleristen geen geduld hebben, de rest van de linie volgde ons voorbeeld waardoor de landing toch mislukte.
Maandag was het programma “kijk maar wat je doet”  zoals de organisatie het beschreef, aangezien we vaak last hadden van de Franse gevechts dril besloten we om met ze een afspraak te maken om het uit te vechten.
Andere groepen hoorden dit ook en wilden meedoen en moesten het daarom verplaatsen naar het grote veld want ons veld was te klein. Samenwerkend met een musketten groep en onze kruit schutters op de wallen hebben we het veld leeg geveegd.
Het was jammer dat een uur voor afbraak nog een bui viel waardoor niet alle tenten droog mee konden. De Compagnie heeft er weer een gezellig weekend van gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten