maandag 3 juni 2013

Justerland 31 mei, 1 en 2 juni 2013


11.00 uur: aankomst...

Donderdagmorgen om 11 uur komt de eerste groep van Brederode al aan op de Noordkant Geestmerambacht waar onder de vlag van "Justerland" het kamp zal worden opgeslagen.
Justerland is een theaterpark in aanbouw op een groot terrein op een steenworp afstand van onze plek op Geestmerambacht, waar wij -zolang we nog niet terecht kunnen op Justerland zelf- gebruik van mogen maken. Het is een prachtige dag om op te bouwen: droog en geen wind, met als resultaat dat ons kamp met ruim anderhalf uur al staat. Maar dat is dan ook zeker een zaak van de juiste mensen (lees: mannen) op de juiste plek!  En wat een luxe... niet hoeven beknibbelen op ruimte!

11.20 uur: plaatsen bepalen...
12.00 uur: er staan er al wat tenten...
alleen nog de manschappen tent...
12.40 uur: het resultaat... 
De rest van de dag is voor o.a. inrichten van de tenten, bijpraten met vrienden en bekenden van andere groepen, en het voorbereiden voor de vrijdag, die gereserveerd is voor scholen uit de buurt.

het inrichten van de tenten...
De vrijdag dag zelf komen er veel enthousiaste kinderen voorbij met hun vragen, luisteren en kijken, vilten zelf een balletje, spinnen op een stokje of malen meel bij onze "buren".
onze tingieter in aktie...
Kijken de kunst af bij onze tingieter, 
en niet te vergeten: kijken naar het indrukwekkende spektakel met vier ridders te paard.
de Zwarte Ridder...
de Witte Ridder...
Gedurende dit weekend kwamen er vele duizenden belangstellenden, die met plezier alle groepen langs gingen en de tribune beklommen om de gevechten van de ridders mee te maken.
de avonden in het kamp zijn altijd gezellig...
eieren met spek voor het ontbijt...
het laatste hapje havermout...
Zondag is de drukst bezochte dag, maar dat wil dan ook wel met het prachtige weer. De stemming zit er goed in de bezoekers hebben het zichtbaar naar de zin. Er worden zoals altijd weer ontelbare foto's van alle re-enactors gemaakt, en opmerkelijk is dan toch dat door bezoekers de telefoon niet (zichtbaar) gebruikt wordt voor SMS of WhatsApp.

Als er rond een uur of zes weer begonnen wordt aan de afbouw van ons kamp kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend. Ook het jeugdjournaal was aanwezig en maakte een leuk filmpje, wat terug te zien is bij "uitzending gemist" van 2 juni.

En wij gaan ons weer voorbereiden op ons volgende evenement: 10 t/m 14 juni een (besloten) scholenproject op de ruïne van Brederode in Santpoort.
dit was ons uitzicht...
Marian van Hattem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten