maandag 13 juli 2009

Beekse Bergen

Een evenement wat voor sommigen erg lang bleek (men kon eerder komen en gaan).

Afgelopen weekend hebben we een evenement gedaan in de Beekse Bergen (vlak onder Tilburg). Er was een groot terrein beschikbaar. Het veld dat we mochten gebruiken was een zandvlakte (leuk voor mensen met plaatstaal :() prachtig gelegen aan het water (waar sommige boogschutters wat minder van gecharmeerd waren). Piet en Diedier waren deel van de organisatie, al kon de laatste er niet zijn.

Een hoop groepen stonden er, uit meer dan alleen de middeleeuwen. Van indianen tot kelten. En op zondag waren er ook paarden!


Ons programma begon met een boog-schiet-demo, waarin we toch telkens 1 "onoplettende boogschutter" hadden die de eerste pijl toch flat ging schieten in plaats van lobbend (of met een boog, want boogschutters schieten met boog :D).
Op zondag mochten er mensen die een zware boog, boven de 100 pond, hadden een pavese proberen kapot te schieten. De pijlen gingen door het hout, maar ze bleven wel steken. Dus dood ga je niet achter zo'n houten plank!

Vervolgens was er een middeleeuwse veldslag. Waar het niet dat het veld zo groot was dat we zaterdag moesten wennen en het pas zondag geweldig was om te zien. (op zaterdag kwam de blijde alleen in zijn eigen linie, de boogschutters moesten plots voluit trekken in plaats van dat kleine beetje dat ze gewend zijn, en de vechters moesten einden lopen)
Op zondag daar in tegen, kon je duidelijk zien dat het merendeel van de mensen op het veld erg ervaren waren. Linies bleven in tact en er werd precies uitgevoerd wat de commando's betekenen. Hier vind je een filmpje van de veldslag, of liever zandslag.

Vervolgens was er 's middags een leuke boog-schiet-wedstrijd. Niet op doelpacks maar zo dicht mogelijk bij een stokje dat zich verplaatste. Een leuke afwisseling waardoor niet altijd dezelfde winnen! Helaas verdwenen bij dit deel van de dag nog wel eens eigen pijlen in het mooie meer...

Als einde van de dag was er een multiperiode battle. Waarbij het de bedoeling was dat alle reenacters mee konden doen. Dit leidde noodzakelijker wijs tot veel inlevingsvermogen van het publiek. Er kwamen middeleeuwers verkleed als bos (compagnie van Cranenbrugh), of middeleeuwers op de fiets waar de ketting dan ook nog vanaf valt, of andere aparte verschijningen.
Ontzettend leuk, vooral voor de reenacters zelf :D.


Op zondag hebben een aantal van ons ook nog geholpen met een prachtige rondleiding voor een jongen met beperkingen die ontzettend uitzag naar deze dag. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin gehad. (wellicht op het weer na, dat een beetje vochtig bleek)


Weer heb ik zelf geen foto's gemaakt, dus moet ik helaas wachten. Ook ben ik zelf niet zo veel achter de computer (dus daarom is het nu zo laat) en zal het dus even duren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten