woensdag 17 april 2013

Brielle 1 april deel 1


Hierbij een verslag van Dies:

Op een fraaie zonnige 2de paasdag in april waaide de mooie Spaanse vlag aan de Dom boven het rustige stadje Den Briel.
Tot veerman Coppelstock kwam vertellen dat er met de laatste storm , een vloot geuzen schepen de Maas mond waren binnen gedreven  onder leiding van admiraal Lumey , het zwijn van de Ardennen.
De compagnie van Brederode was die dag toevallig in het stadje aan het rusten en werden gelijk door de aardige Spaanse commandant ingelijfd in het Spaanse leger wat Den Briel moest verdedigen tegen de geuzen.
De Compagnie begon eerst met koffie drinken bij een Spaans gezinde familie woonachtig in de torenstraat van deze mooie oude vesting stad.
Onze Belgische artilleristen trakteerde ons op Vlaamse koffiekoeken en nadat onze kruit aapje Peter ook met 3 vlaaien kwam was het feest compleet.
Tegen 11 uur werden we vriendelijk maar dringend door de gast vrouw naar buiten gedirigeerd en begonnen we met het bezichtigen van het oude stads centrum van het stadje Den Briel.


Via de Voorstraat, geuzenstraat, Nieuwstraat kwamen we op Maarland ZZ waar Marlies de polder(heks)Kol stond met haar kruidenkraam waar we geprobeerd hebben om die aan de man te brengen maar we joegen eerder klanten weg dan dat ze kwamen dus we gaven het maar op.
De Spaanse bezetter trakteerde ons op een uitgebreide lunch, Soep met broodjes en melk in cafetaria het Hoekje wat ons alle best smaakte.
Na deze heerlijke lunch hoorde we dat de geus kwam praatte en de Spaanse commandant vertrouwde het niet dus we moesten in stelling bij de Langepoort.
We haalden uit de opslag onze kanonnen en haakbussen op en reden die naar de Langepoort.
We hadden de 5 loop “Jean” , de 5 loop ”Foske” en de  achterlader “Rommy” en 2 haakbus schutters opgesteld in slagorde.
Helaas was er een artillerie stuk van de compagnie  overgelopen naar de geuzen, de achter lader “Paulinne” met haar bemanning.
Vanaf een uur of 2 zagen we bij de Langepoort de eerste voorhoede van de geuzen verschijnen en vuurde we  onze ladingen op hun af.


Helaas ondanks onze prachtige spervuur en veel rook en een te kort aan kruit moesten we ons gewonnen geven na een uur aan de geuzen.
Zo konden de watergeuzen beginnen met de Langepoort te rammeien met een scheepsmast waar wij zo om gevochten hadden.
Zodra het geuzen leger binnen was en alle Spanjaarden gevangen genomen waren zat onze taak voor de compagnie erop.
Na alle stukken en kruitwapens opgeborgen te hebben zijn we met ze alle, ons eerste biertje van de dag  gaan drinken op het 1 april monument terwijl de Spaanse commandant net opgehangen werd.
Het was weer een leuke jaarlijks evenement in de stad Den Briel.

Dies Waverijn
El Kampudant
Commandant van het Spaanse geschut te Den Briel

1 opmerking:

  1. Het toont toch echt van spaanse stompzinnigheid als je spreekt over inlijven ( is dus onvrijwillig ) en daarna "die aardige spaanse commendant" tevens is er sprake onvrijwillige huisvesting i.p.v. onderdak bij die spaansgezinde familie uit Brielle. de huiseigenaar is tegen zijn zin in gedwongen. Dit verklaard ook waarom de achterlader Pauline dus aan de geuzenkant stond opgesteld.
    En wat voor spaanse artelerie commedant ben je als genietend van een vloeibare versnapering naar het ophangen van je meerdere staat te kijken. Echt, als rechtgeaarde GEUS vind ik die spanjolen maar rare jongens.

    BeantwoordenVerwijderen