zaterdag 13 juni 2015

Scholenproject op de ruine van Brederode

Op een van de mooiste plekjes van Nederland hebben wij, als Compagnie van Brederode, een week de middeleeuwen opengesteld voor basisscholen en middelbarescholen uit de omgeving.

op weg naar de ruine zie je de keuken tenten al staan!

Veelal kwamen ze met de fiets aan voor een ochtend- of middagprogramma op de ruine.

Leerlingen kwamen in groepjes van zo'n 10 tot 15, per 20 of 30 minuten naar een van ons om een nieuw stukje middeleeuwen te ontdekken. En hoe wist je wanneer dat dan was?

Die trompet was overal te horen hoor!
Draaien maar dames en heren!
De eerste die je tegenkwam als je het pad neemt naar de ruine, is meteen de belangrijkste man van het kasteel: de touwslager!
Waarom zou je vragen als je onbekend bent met de middeleeuwse kleding, want de touwslager houd ieders broek op! ;)

Als dat geen statige tent is ;).
Verderop kwam je bij de riddertent, waar je kon zien hoe de heer zijn halve kasteel meeneemt als hij op veldtocht gaat.
Alle kinderen, ouders en docenten die langs zijn geweest weten nu, dat zo'n rokje wellicht toch niet zo'n slecht idee is.

Een tafel vol lekkers, herken jij alles wat hier ligt?
Dan op de voorburcht naar het kasteel werd er geproeft van linzensoep en zijn een hele hoop 'vergeten-groenten' terug in de hoofden van ons allen terecht gekomen. Van pastinaak (de middeleeuwse frieten) via paarse wortelen tot zuuring, een flinke mix!

Boogschieten!

Hou jij deze maar even vast!

Op het kasteel zelf, waar het natuurlijk om gaat, was er ook van alles. Bij het boogschieten en stokvechten werden de kinderen klaar gestoomd voor het leger. Ze kregen wat specifieke geschiedenis van het kasteel te horen, stroomden door naar de wapenkamer waar ze grote kennis hebben opgedaan en voortaan netjes Goedendag zeggen.

Zelf aan de slag met stokken voor je een zwaard in handen krijgt...
Ook was er in de toren het kruidenvrouwtje die iedereen van al zijn pijntjes en kneuzinkes van de zware dag kon ontdoen.

Iemand nog ergens last van?
En op de speciaal drukke dinsdag had de compagnie wat extra uit de kast gehaald. Daar leerden de kids over de scholen aan het eind van de middeleeuwen, discipline, ze konden zich even echt in de middeleeuwen wanen door ook de kleding te proberen en mochten ze vilten.

De heren op een rij!
Het uitzicht wat ze vanuit de toren konden bewonderen was, zoals het altijd is op de ruine prachtig. En met alle 5 de dagen dat de compagnie op de ruine mocht verblijven, mooi weer hebben we ontzettend geluk!

Boven op de toren kun je goed uitkijken...
Om de meeste dagen in sfeer af te sluiten waren deze onderstaande heren het even niet helemaal met elkaar eens. Een heus riddergevecht deed de leerlingen nog even schrikken van het middeleeuwsgeweld.

Even poseren voor het gevecht begint!

Wij hebben ontzettend genoten van onze compagnie, de kinderen, de ouders, de juffen en meesters, organisatie, vrijwilligers van de ruine, en de ruine zelf. Op naar volgend jaar!

Achterin wordt gekaligrafeerd, een geweldige plek om te leren over leren in de middeleeuwen.
Wij hopen dat u met ons nog lang van deze ruine kunt genieten. Wilt u een tikkie helpen in tijden dat het zwaar is voor deze mooie plek? Kijk dan op www.heerlijkheid-brederode.nl en lever een bijdrage.

Afsluitings-schutters
kranten: IJmuider Courant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten