maandag 16 mei 2011

Slag om Gelre

Dank aan het Geldres Overkwartier voor het geweldige evenement afgelopen weekend. Iedereen die er niet bij was heeft echt wat gemist!

Op donderdag verschenen er in Horst de eerste tenten van dit pracht evenement. De organisatie zat goed in elkaar: alle groepen hadden genoeg ruimte, de toiletten waren prachtig en het hele weekend schoon, genoeg mooi brandhout, te veel om op te noemen haast.

Op vrijdag kwamen er heeeeel veel scholieren langs om te zien hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging. Deze schoolklassen kwamen uit de omgeving en hadden de dag van hun leven!

Zaterdag was voor ons een opmerkelijke dag. We hielden geen veldslag, maar hielden in Horst een grote optocht wat haast een defile was. 5 grote bussen brachten ons naar het centrum:
Van Horst 16 mei 2011
Na een hele tijd wachten:
Van Horst 16 mei 2011
(men zat niet stil:
Van Horst 16 mei 2011
) Mochten we in een grote stoet, met genoeg ruimte tussen de groepen, door Horst paraderen. Bij het gemeentehuis werden de groepen voorgesteld en brachten we een groet.
In de straten van Horst hadden heel veel mensen zich verzameld om deze middeleeuwse Blijde Inkomst te zien voorttrekken.
Van Horst 16 mei 2011
's avonds was er jousting waar wij geen deel aan namen, maar daar na was er een hoge heren diner. Luuk ging als Heer van Brederode dineren. Gert Jan begeleide hem daarbij:
Van Horst 16 mei 2011
En toen kwam de grote dag: Zondag.
Om 11 uur stond iedereen op het veld om de veldslag van die middag door te lopen. Het was namelijk zo: de veldslag leek op een soort schaak: twee leiders gaven met vlaggen aan wat er met de groepen op het veld moest gebeuren.
En natuurlijk had het grote kannon van het Gelders Overkwartier een grote rol in de veldslag.

's middags was het dan zo ver en ging het echt gebeuren. De leiders kwamen te paard aan, gevolgd door de strijders. Toen iedereen zijn plaats had gevonden, werd er een parle (onderhandeling) gehouden die op ruzie uitliep (gegooi met aardewerk, tafel omver).
Een hoop geknal en mooi gevochten eindigde de veldslag met een prachtig nummer, live gezongen door een dame volledig in het wit.

In een woord was dit: geweldig.
Van Horst 16 mei 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten